Grolse Wanten tijdens de winter in het Openluchtmuseum

Grolse Wanten tijdens de winter in het Openluchtmuseum

 Van 5 december 2015 t/m 17 Januari 2016 is er in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem van alles te zien en te beleven over de winter van weleer. Zo is er ijspret op de schaats- en sleebaan en ouderwets wintervertier op het Zaanse plein. Op dit bijzondere plein kun je genieten van de echte wintersfeer. Het museum is vol van activiteiten, geuren en verhalen over werken, feesten en eten, schaarste en overvloed, kou en kleding vervoer en vrije tijd in de echte winters van vroeger.

Grolse wanten

Bij echte wintersfeer van vroeger mogen de Grolse Wanten (uit Groenlo) niet ontbreken. De Sociëteit Grolse Wanten en ambachtengroep zijn aanwezig op de ambachtelijke wintermarkt op het Zaanse plein in het museumpark. Zo krijgt dit prachtig stukje cultuurgoed uit Groenlo nóg meer landelijke bekendheid. 

Van 28 december t/m 17 januari wordt gedemonstreerd hoe de beroemde Grolse Wanten worden gebreid. Ook worden de Grolse wanten, mutsen en sjaals verkocht.

De Grolse Wanten hebben een grote 8 puntige ster op de rug van de hand en worden uitgevoerd in blauw, wit en rood. Rond 1914 breien dertig vrouwen in Groenlo per winter ongeveer drieduizend paar Grolse wanten. Soms zijn ze al als meisje van vijf begonnen. Zo droegen ze een steentje bij aan het inkomen in de winter.

In de tweede helft van de 19e eeuw werden de wanten vooral gebreid door mannen; schaapherders uit Groenlo en de omliggende buurtschappen. Maar ook vandaag de dag zijn de wanten nog steeds populair. En niet alleen in Groenlo.

Kijk voor informatie over de Grolse wanten op de totaal vernieuwde website www.grolsewanten.nl met prachtige webshop. Voor de openingstijden van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem kun je terecht op www.openluchtmuseum.nl

Deel dit op uw favoriete sociale medium!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *