Grolse Wanten worden Immaterieel Cultureel Erfgoed

GROENLO – Het breien van Grolse wanten, een traditie die teruggaat tot de zeventiende eeuw, is opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Jan Ruesink 21-07-17, 10:38

‘Fantastisch nieuws’, reageert Erik Mentink van de Sociëteit Grolse Wanten. “Heel bijzonder, want je komt niet zomaar op de lijst. Hier hebben we twee jaar hard voor gewerkt”.

Lange procedure
Het is ook de eerste traditie in Groenlo die op de lijst staat en de tweede in Oost Gelre, na het bloemencorso van Lichtenvoorde
Erik Mentink van Sociëteit Grolse Wanten
Volgens Mentink moest er een lange en zware procedure doorlopen worden voordat donderdag het verlossende woord kwam van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. “We hadden goede hoop, maar het is nu echt definitief. Het is ook de eerste traditie in Groenlo die op de lijst staat en de tweede in Oost Gelre, na het bloemencorso van Lichtenvoorde”. Mentink spreekt zijn dank uit aan de burgemeester van Oost Gelre en diverse lokale verenigingen die de aanvraag ondersteund hebben. De officiële erkenning volgt in september.

De Sociëteit had het wanten breien voorgedragen omdat de traditie in de gevarenzone was terechtgekomen. Er zijn momenteel veertig tot vijftig breisters die het wanten breien nog actief beoefenen, “maar dat zijn wel allemaal ouderen en we zullen meer moeten doen om de traditie levend te houden”, aldus Mentink. Zo zijn er plannen voor een permanente expositie en een film over de befaamde Grolse wanten. Ook workshops, promotie op scholen, innovatie en merchandising moeten de wanten in de belangstelling houden. “

Veel interesse
De interesse bij de consument is er gelukkig nog volop. Alleen al via de webshop verkopen we jaarlijks zo’n 150 paar aan mensen in binnen- en buitenland. Zodra het een beetje koud wordt, stromen de bestellingen binnen”.

Grolse wanten hebben een achtpuntige ster in blauw en wit. Sommigen beweren dat de sterren de bastions en ravelijnen van de oude vesting Grolle voorstellen. Het oorspronkelijke patroon van de Grolse want is nooit vastgelegd, het werd van moeder op dochter overgeleverd. Dat maakt dat er kleine verschillen ontstaan zijn omdat breisters eigen dingen toegevoegd hebben of iets aanpasten.

 

Bron: De Gelderlander

Deel dit op uw favoriete sociale medium!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *