Gemeentehuus

De Sociƫteit Grolse Wanten

is ooit ontstaan door een enthousiast groepje Grolse mannen in 2005.

Hun doelstelling was om de Grolse want in het straatbeeld te behouden. Het breien van Grolse wanten is in 2017 opgenomen in de nationale inventaris van immaterieel erfgoed.

Grolse wanten hebben een achtpuntige ster in blauw en wit en een rode punt in het midden. Sommigen beweren dat de sterren de bastions en ravelijnen van de oude vesting Groll voorstellen en de rode punt het warme hart van Grolle. Het oorspronkelijke patroon van de Grolse want is nooit vastgelegd, het werd van moeder op dochter overgeleverd. Dat maakt dat er kleine verschillen ontstaan zijn omdat breisters eigen dingen toegevoegd hebben of iets aanpasten.

In 2020 is er een videofilm gemaakt over hoe de originele Grolse wanten worden gebreid.

De wanten worden met de hand gebreid van zuiver wol. De breitechniek is bijzonder: om de draden niet te verwarren en gelijkmatig mee te voeren, wordt op twee handen gebreid. De blauwe draad wordt op de ene wijsvinger gehouden, de witte op de andere. De draad op de rechtervinger wordt normaal omgeslagen, maar de linkerhand wordt als het ware door de steken gehaakt. De wanten worden rond gebreid met vier of vijf pennen 3,5. Ze zijn ook bekend als Grolse hansken, Scheepershansken of Voeshansken (vuisthandschoenen).

Er zijn een aantal breisters verbonden aan de Sociƫteit Grolse Wanten.